13 mei 2021

Wieke Paulusma (D66) heeft Kamervragen aan minister Van Ark van Medische Zorg en Sport gesteld over de publicatie van onze promovendus Sibren van den Berg: “Cost-Based Price Calculation of Mexiletine for Nondystrophic Myotonia”.

In de studie hebben we uitgerekend wat een reële prijs -op basis van de gemaakte kosten- is voor mexiletine voor de zeldzame spierziekte niet-dystrofe myotonie. Mexiletine werd in 2018 opnieuw op de markt gebracht voor deze ziekte en kreeg daarmee een monopolie van 10 jaar omdat het een weesgeneesmiddel is. De prijs waar we op basis van de kosten op uitkomen is vele malen lager dan de prijs die het bedrijf vraagt: € 452 – € 1.996 versus meer dan € 24.000.

Eén van de Kamervragen is of het model ook gebruikt gaat worden door het Zorginstituut en hoe onze cost-based benadering aansluit op de value-based benadering die doorgaans gebruikt wordt.

Webinar

Op 1 juni gaan we in een webinar uitgebreid in op de vraag voor welke medicijnen het rekenmodel geschikt is en hoe we het kunnen gaan gebruiken. Meld je aan om daarover in gesprek te gaan: https://medicijnvoordemaatschappij.nl/webinar/.

Toevoeging 10 juni

Antwoorden

De antwoorden op de Kamervragen zijn gepubliceerd.

Het Pharmaceutisch Weekblad schreef erover.

Antwoorden Kamervragen prijsmodelpdf – 140 KB

Meld je aan voor het webinar op 1 juni

Lees ons nieuwsbericht over het prijsmodel