Begin 2020 interviewde BBC World voor het programma ‘People fixing the world’ apotheker Marleen Kemper. Aan het eind van het jaar werd opnieuw contact gezocht om te informeren naar de stand van zaken.

In het interview dat daarop volgt, zet de verslaggever kort de situatie neer. Marleen en haar collega’s maakten zelf een medicijn voor mensen met een zeldzame, metabolische ziekte (CDCA) na een forse prijsverhoging door de fabrikant. 50 patiënten waren daarmee, voor een paar maanden, geholpen. Vervolgens greep de Inspectie in. Marleen vertelt dat er inmiddels een nieuwe leverancier gevonden is, de ingrediënten extra getest zijn en het medicijn alsnog is goedgekeurd.

Structurele oplossing

Ook komt de moeder van een zoon met CDCA aan het woord. Ze is opgelucht, het gaat goed. Maar verontrustend is dat het onderliggende probleem nog steeds niet is opgelost. De Europese Commissie gaat daar in 2022 naar kijken. Ondertussen is, met financiering van de Vriendenloterij, wel het platform Medicijn voor de Maatschappij opgericht. Aan het eind van het interview nodigt Marleen collega-apothekers uit zich met problemen te melden: “Zodat we met elkaar mee kunnen denken.”

Beluister het interview op de website van BBC World.

1907 crop