‘Academische centra aan zet’
Geneesmiddelen voor zeldzame ziekten –weesgeneesmiddelen– spelen een grote rol in de behandeling. In de afgelopen decennia zijn er veel nieuwe medicijnen ontwikkeld en beschikbaar gekomen. Maar vaak zijn de kosten van deze nieuwe weesgeneesmiddelen hoog en kan er onzekerheid zijn over de effectiviteit. Medicijn voor de Maatschappij vindt dat er op dit terrein een grotere rol voor de academie ligt.
Lees ons artikel op de website van Medisch Contact.
Die rol zit niet alleen in het samenwerken met farmaceutische bedrijven. In sommige gevallen mag de academie ook zelf aan het stuur zitten. Bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van bestaande medicijnen voor een nieuw doel, waarbij het bewijs vaak al grotendeels beschikbaar is. In zo’n geval kan de academie zelf een medicijn op de markt brengen. Daarnaast moet de academie zich bewust worden van haar rol bij nieuwe medicijnen; in Europees verband is een register nodig om natuurlijk beloop, standaardbehandeling en cruciale uitkomsten vast te leggen. Dat kan helpen bij het beoordelen van het medicijn in elk land.
We realiseren ons dat de regelgeving complex is en dat er bij sommige zorgprofessionals niet voldoende kennis is om zelf initiatief te nemen. Maar wij helpen daarbij graag: daar zijn we voor! Zo maken we nu cholzuur beschikbaar binnen studieverband en hebben we uitgerekend wat een eerlijke prijs is voor een oud middel voor een nieuwe indicatie. Meer weten: info@medicijnvoordemaatschappij.nl