24-4-2023

Reacties uit het team van Medicijn voor de Maatschappij bevestigen de argumentatie van de KNAW om de prestigieuze Akademiepenning aan haar toe te kennen: maatschappelijk geëngageerd en een inspiratiebron voor de nieuwe generatie. De medewerkers van het zeldzameziektenplatform zijn vol lof over hun mentor en collega: oprecht gedreven, integer en vasthoudend en ze leert je om verantwoord te manoeuvreren en om de diepte in te gaan. En dat alles “met een vleugje charme”.

Medicijn voor de Maatschappij is mede ontsproten aan het brein van arts en hoogleraar Carla Hollak en wordt – o.m. dankzij de Nationale Postcodeloterij –  bemand door een groep voornamelijk jonge promovendi. Desgevraagd kost het hen weinig moeite om Hollaks voorbeeldrol in hun professionele leven te omschrijven. MvdM-coördinator Sibren van den Berg: “Carla is oprecht gedreven om toegang tot geneesmiddelen beter te maken. Dat zie je bij haar bij elke individuele casus, maar ook als ze op systeemniveau bezig is. Altijd met een duidelijke stip op de horizon.”

Arts-onderzoeker Daphne Schoenmakers krijgt door haar mentor een bredere blik op haar vak: “Als promovendus leer je van Carla meer dan alleen een kritische en zelfstandige academisch onderzoeker te worden. Ze heeft me overtuigd dat het voor alle artsen van belang is om te weten hoe je je op een verantwoorde manier manoeuvreert in het maatschappelijke speelveld van regelgeving, beleid en industrie.”

Saco de Visser, adviseur van het platform, ziet iets vergelijkbaars: “Carla laat ons zien hoe je vanuit intrinsieke motivatie, onverwoestbare drive en met een vleugje charme concrete stappen kunt maken in een verschrikkelijk complex veld met enorme, wisselende belangen. Daarmee is zij een voorbeeld voor hoe moderne academici een veranderende rol kunnen invullen in geneesmiddelontwikkeling waarbij toegang voor patiënten altijd centraal staat.”

Internist-oncoloog Colinda Post werd door haar samenwerking met Hollak zo gestimuleerd dat ze een PhD ging doen. Ook zij roemt haar rol: “Wat ik bewonder in Carla is haar pioniersgeest, vasthoudendheid en integriteit. Ze is iemand die kleine ideeën laat uitgroeien tot grootse dingen. Ze bouwt het op vanuit de basis, stelt scherpe vragen en motiveert ons om de diepte in te gaan. Alles tegen het licht van “maatschappelijk verantwoord”, eerlijk, de wereld beter maken, dat is zo mooi aan Carla.”

Oprichter Medicijn voor de Maatschappij ontvangt KNAW akademiepenning.

Carla Hollak